2023.

SKUPOVI, DOGAĐAJI, AKTIVNOSTI SAMKB U 2023.

Slovenački studenti bezbednosti u poseti SAMKB

23. nov 2023.

Realizovana poseta Fakulteta za bezbednosne nauke iz Ljubljane SAMKB, u Beogradu 

Na poziv Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, realizovana je poseta 35 studenata i tri profesora sa Fakulteta za varnostne vede (Fakultet za bezbednosne nauke, Univerziteta u Mariboru), koji su imali priliku da se upoznaju sa radom i funkcionisanjem članova SAMKB.

Domaćini na sastanku sa predstavnicima Fakuleta za bezbednosne nauke, Univerziteta u Mariboru bili su prof.dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB i g.Dejan Pavlović, predsednik Izvršnog odbora SAMKB. Gosti iz Slovenije su imali priliku da posete Funkciju korporativne zaštite Naftne industrije Srbije, kao najveći sistem korporativne bezbednosti u Srbiji i regionu.

Članovi SAMKB zaposleni u Funkciji korporativne zaštite NIS-a predvođeni Dejanom Pavlovićem su prezentovali osnovne principe delovanja Funkcije i na kokretnim studijama slučaja iz svoje bogate prakse studentima praktično pokazali efikasnost struke pred najrazličitijim bezbednosnim izazovima po poslovanje kompanije, te ekonomsku opravdanost uvođenja sistema korporativne bezbednosti u poslovnom sistemu.

Dani korporativne bezbednosti 2023, Vrdnik-Srbija

16. nov 2023.

13-14.11.2023 u hotelu Fruške Terme, završena je 9. međunarodna stručna konferencija SAMKB

Ove godine, u periodu od 13-14.novembra 2023.godine održana je 9. Međunarodna konferencija SAMKB „Dani korporativne bezbednosti 2023“, u organizaciji Srpske Asocijacije Menadžera Korporativne Bezbednosti (SAMKB) i u saradnji sa Asocijacijom menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne evrope (SEECSA).

Cilj ove konferencije bio je da se pokrenu važna strateška pitanja o bezbednosti javnog i privatnog sektora u Republici Srbiji i zemljama regiona, kao i da se razmene iskustva i dobre prakse između zemalja koje se nalaze u našem neposredom okruženju, a čija iskustva i jesu najrelevantnija za domaću industriju korporativne bezbednosti i posebno kritične infrastrukture.

Skup na kojem su razmenjena iskustva i prezentovani primeri dobre prakse okupio je menadžere korporativne bezbjednosti iz javnog i privatnog sektora Srbije i zemalja regiona. Ispred organizatora Konferencije Srpske Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti (SAMKB) i Asocijacije menadžera korporativne asocijacije Jugoistične Evrope (SEECSA) obratio se predsednik Prof. dr Dragan Trivan, a potom i potpredsednici SEECSA: Prof. dr Denis Čaleta, predsednik slovenačkog Instituta za korporativne studije, te Prof. dr Atanas Kozarev, predsednik Asocijacije za korporativnu bezbednost Severne Makedonije, Dragan Radulović, predsednik Asocijacije menadžera bezbjednosti Crne Gore i Dinka Rajčić, potpredsednica Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. Svi navedeni predstavnici strukovnih organizacija u regionu su se u svojim izlaganjima dotakli aktuelnosti korporativne bezbednosti u zemljama JIE.

Saradnja privatnog i javnog sektora bezbednosti

U ime MUP-a Srbije učesnicima skupa se obratila mr Nataša Ignjatović, Načelnik Odeljenja za poslove privatnog obezbeđenja i detektivsku delatnost, koja je pozdravila sve prisutne učesnike i goste Konferencije u svoje ime i u ime ministra policije Republike Srbije i navela da je ovo dobar primer saradnje privatnog sektora korporativne bezbednosti i javnog sektora bezbednosti. Svesni smo u kakvim se uslovima danas posluje, da se umnožavaju bezbednosni rizici, izazovi i pretnje I u tom domenu je vrlo značajno privatno-javno partnerstvo u domenu bezbednosti I očuvanja svih svoj građana i kompanija u društvu, navela je g.Ignjatović.

Konferenciju je svečano otvorio dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam koji je pozdravio sve prisutne i poželeo da se osećaju prijatno na ovoj jednoj planini u Vojvodini sa koje dolazi jedno od najboljih vina u ovom region Evrope, kao i Sremski Karlovci koje je sigurno mesto u kojem svako od nas može da pronađe nešto za sebe duhovno, gastronomski, vinski i istorijski. Ovo je ujedno bila prilika da g.Ivanišević I zvanično otvori radni deo 9.Međunarodne stručnu konferenciju SAMKB 2023 u Fruškim termama.

Učesnici Konferencije mogli su čuti i upoznati se sa temama kao što su: Aktuelnosti i novine Zakona o privatnom obezbeđenu, Zakonu o kritičnoj infrastrukturi, savremena rešenja za korporativnu bezbednost kroz njihov pristup proizvodima i uslugama renomirane kompanije u svetu u ovoj oblasti-HIKVISION; Mitigate terrorism scenarios against soft targets such as hotels, shopping and entertainment centres – best practices from EU project APPRAISE; Savremena rešenja za industriju i službe bezbednosti na aerodromima i carini; Integrated Security Solutions by Genetec; Integracija sistema bezbednosti u funkciji korprorativne bezbednosti od strane Konica Minolta; Značaj inkluzije i participacije žena u industriji sajber bezbjednosti, kao i Studija slučaja dokazivanja krivičnog dela Prevara u obavljanju privredne delatnosti, posebne mogućnosti osiguranja u sveri korporativne bezbednosti, kao i dve teme posvećene Uticaju inovativne dron tehnologije na poboljšanje bezbednosti i sigurnosti, kao i upotreba bespilotnih letelica, savremeni koncepti (upotreba i zloupotreba dronova, rizici i pretnje), sistemi zaštite od bespilotnih letelica, ostale bespilotne platforme i napredne tehnologije zaštite. Organizovan je i okrugli sto na temu bezbednosti u hotelskom turizmu.

Dodeljene nagrade i priznanja

Prilikom svečane večere održane prvog dana Konferencije izvršena je dodela tradicionalnih godišnjih nagrada SAMKB, i tom prilikom su uručene godišnje nagrade:

• Special Security doo Novi Sad – godišnja nagrada za ostvarene rezultate i razvoj u oblasti korporativne bezbednosti 2023.
• G-din Goran Glušica – godišnja nagrada najbolji menadžer korporativne bezbednosti 2023
• “Taktika i metodika delovanja obaveštajno-bezbednosnih službi“ Goran D. Matić i Milan Milošević – godišnja nagrada za najbolju knjigu iz oblasti korporativne bezbednosti 2023.

Ovo je ujedno bila lepa prilika gde je SAMKB dodelila plakete pojedincima za izuzetan doprinos podršci i razvoju korporativne bezbednosti u 2023.godini, a pomenute plakete su primili:

• Nikola Terzić, v.d. direktora Uprave policije MUP Republike Crne Gore za izuzetan lični doprinos promociji saradnje javnog i privatnog sektora bezbednosti i posebno zaštiti kritične infrastrukture;
• g-đa Nataša Ignjatović, Načelnik Odeljenja za poslove privatnog obezbeđenja i detektivsku delatnost, MUP Republike Srbije za izuzetan doprinos razvoju korporativne bezbednosti u Republici Srbiji.

Zahvalnice kompanijama koje su pomogle realizaciju ovog skupa uručene su predstavnicima kompanijama: AVControl doo, ASAC, CP Security group, Konica Minolta Poslovna rešenja SE doo, Marsh Srbija, GPS Srbija; Asssa Abloy, Reisswolf Serbia I Autočačak doo.

G A L E R I J A

9. Međunarodna stručna konferencija SAMKB ’’Dani korporativne bezbednosti 2023’’

novembar 2023.

ePRIJAVA popunite on-line

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na 9. Međunarodnu stručnu konferenciju “Dani korporativne bezbednosti 2023“, koja će se održati u periodu od 13. do 14. novembra 2023. u Vrdniku kod Novog Sada. Organizatori ovogodišnje Konferencije su Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti, u saradnji sa SEECSA.

Tradicionalno okupljanje struke menažera korporativne bezbednosti predstavlja stručni skup sa međunarodnim učešćem menadžera korporativne bezbednosti iz javnog i privatnog sektora u Republici Srbiji i zemljama u regionu, sa ciljem razmene iskustava i primera dobre prakse u zemlji i regionu, kao i ukazivanje na značaj uspostavljanja sistema korporativne bezbednosti u procesima upravljanja u javnim i privatnim kompanijama i drugim institucijama.

Pozivamo Vas da rezervišete svoje mesto i budite deo izuzetnog poslovnog događaja koji će vam dati nove podsticaje za budući profesionalni razvoj, kao i da ostvarite nove kontakte i razmenite svoja iskustva sa kolegama iz zemlje i regiona.

Kotizacija za članove SAMKB iznosi 12.000,00 RSD, dok je za ostale zainteresovane učesnike Konferencije kotizacija 18.000,00 RSD i ona obuhvata predviđene kafe pauze, ručak i radne materijale na Konferenciji.

Za učesnike Konferencije SAMKB 2023, Srpska asocijacije menadžera korporativne bezbednosti SAMKB je obezbedila povoljan smeštaj u hotelu Mövenpick Resort & Spa Fruške terme 4*  https://frusketerme.com u Vrdniku u kome će biti i održana Konferencija.

Nakon popunjavanja i slanja prijave za učešće na Konferenciji, biće vam dostavljen Predračun u vezi sa uplatom kotizacije. Krajnji rok za prijavu na Konferenciju SAMKB i ujedno uplatu kotizacije je 06. novembar 2023. godine. Nakon toga roka, neće biti moguće da se izvrši prijava i uplati kotizacije za Konferenciju!

Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo vas da se obratite SAMKB, na tel: +38163 140 5873, ili na e-mail: office@korporativnabezbednost.rs

POZIV
Agenda
Prijava za konferenciju
Prijave za hotele:
     Mövenpick Resort&Spa;
     Etno hotel Vrdnička kula;
     Etno bungalovi Vrdnička kula

Na 66. sajmu knjiga promovisana monografija "Organizovani kriminal i terorizam"

27. okt 2023.

AUTORI: prof.dr Saša Mijalković, prof.dr Mladen Bajagić, doc.dr Marija Popović-Mančević

U okviru ciklusa promocija novih izdanja Kriminalističko-policijskog univerziteta, u utorak 24. oktobra 2023. godine, na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, promovisana je monografija Organizovani kriminal i terorizam autora prof. dr Saše Mijalkovića, prof. dr Mladena Bajagića i doc. dr Marije Popović Mančević.

Moderator promocije i jedan od recenzenata ovog izdanja prof. dr Goran Bošković, pozdravio je brojne prisutne goste i rekao da je monografija Organizovani kriminal i terorizam predstavlja svojevrsan osvrt na savremene bezbednosne probleme. „Ono što je zanimljivo i na šta bih hteo da se osvrnem jeste pristup autora tematici koji se, osim što je naučni, zasniva i na praktičnim iskustvima, a to daje jednu novu vrednost“, istakao je prof. dr Goran Bošković.

Osvrt na monografiju dali su i prof. dr Goran Matić, redovni profesor Fakulteta za pravne i poslovne studije i direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost, dr Željko Radovanović, v.d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i profesor na Akademiji za nacionalnu bezbednost i Dragan Trivan redovni profesor Fakulteta za poslovne studije i pravo i predsednik Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti.

Štand Kriminalističko-policijskog univerziteta otvoren je za posetioce do 29. oktobra 2023. godine, u Hali 2a Beogradskog sajma, a više detalja pronađite na sajtu K-P-U-Srbija.

Foto KPU

Učešće predstavnika SAMKB na 10. Međunarodnoj konferenciji Asocijacije menadžera bezbednosti Severne Makedonije

20. okt 2023.

U Skoplju 20.oktobra 2023. godine održava se 10.Međunarodna konferencija Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Republike Makedonije.

Prisutne je u ime SAMKB pozdravio prof.dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB i predsedavajući ove godine Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope (SEECSA), ukazao je na značaj uticaja korporativne bezbednosti na konkurentnost privrede prenoseći iskustva kolega iz Srbije. Ovo je bila prilika i da pozove predstavnike i članove Asocijacije menadžera bezbednosti Severne Makedonije da uzmu učešće na predstojećoj Konferenciji SAMKB 2023, koja se održava od 13 do 14.novembra 2023 u Fruškim Termama.

Na konferenciji je značajan odziv menadžera bezbednosti i predstavnika univerziteta, uz učešće kolega iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Konferencija je izuzetno medijski propraćena u svim sredstvima javnog informisanja u Makedoniji.

Međunarodna konferencija Asocijacije za korporativnu bezbednost Severne Makedonije

10. avg 2023.

Obaveštavamo članove Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti –SAMKB da će se jubilarna 10. Međunarodna konferencija: Korporativna bezbednost – stub bezbednosti poslovnog sveta, u organizaciji Asocijacije za korporativnu bezbednost-Skopje održati 20-21.oktobra 2023 u Skopju.

Konferencije ima za cilj da poveže na jednom mestu naučna, ekspertska i stručna lica iz zemlje i regiona na području korporativne bezbednosti, a s ciljem da se prezentuju najnovija saznanja i rezultati istraživanja, dobrih praksi i slučaja iz oblasti sajber bezbednosti i novih tehnologija, kritične nacionalne infrastrukture, korporativnog obaveštajnog rada, zaštite od požara, bezbednosti i zdravlja na radu, zdravstvenoj bezbednosti, privatnog obezbedjenja itd.

U saradnji sa kolegama iz partnerske Asocijacije iz Severne Makedonije obezbeđena je povlašćena cena kotizacije za članove SAMKB i SEECSA u iznosu od 150 EUR. Konferencija se održavai u hotelu ‘‘Panoramika‘‘, Skopje –  https://hotel-panoramika.com. Za sva dodatna pitanja u vezi sa načinom prijave, kao i rezervacije smeštaja tokom Konferencije, možete se obratiti organizatoru Konferencije na tel. broj +389 71 660066 ili poslati e-mail na info@korporativnabezbednost.mk

Počeo sa radom sajt Regionalne Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti SEECSA

02. avg 2023.

Obaveštavamo članove SAMKB da je danas pušten u rad i objavljen sajt regionalne asocijacije menadžera koprorativne bezbednosti (SEECSA), na adresi https://seecsa.org

Pomenuti sajt ima za cilj da pravovremeno informiše o aktivnostima i događajima menadžere korporativne bezbednosti regionalnih Asocijacija, pa samim tim Asocijacije članovi SEECSA će biti slobodni i otvoreni da koriste ovaj sajt radi najave važnih događaja članova SEECSA, sa ciljem pravoremenog informisanja njihovog članstva.

Počela prijava za godišnje nagrade SAMKB u okviru Konferencije "Dani korporativne bezbednosti 2023"

28. jun 2023.

Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti dodeljuje godišnje nagrade u 3 kategorije  u oblasti korporativne bezbednosti, koje imaju izuzetne rezultate ili su od posebnog značaja za razvoj korporativne bezbednosti u Republici Srbiji za 2022/2023. godinu.

Konkurs za dodelu godišnjih nagrada koju dodeljuje Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti (SAMKB) otvoren je do 01.septembra 2023. godine. Kandidati se mogu nominovati za sledeće godišnje nagrade za ostvarene rezultate i razvoj u oblasti korporativne bezbednosti:

  1. najbolja kompanija
  2. najbolji menadžer
  3. najbolja knjiga

Izuzetna nam je čast što ćemo i ove godine organizovati dodelu godišnje nagrade SAMKB, koju tradicionalno dodeljujemo na konferencijama menadžera bezbednosti naše Asocijacije. SAMKB  je ustanovila ovu nagradu da bi kao strukovna asocijacija  doprineli promovisanju funkcije menadžera korporativne bezbednosti i ujedno odali prizanje svima, koji su doprineli razvoju korporativne bezbednosti u kompanijama i u društvu, istakao je prof.dr Dragan Trivan, predsednik SAMKB.

Predloge za nagrade podnosi privredni subjekt, institucija, fakultet ili visoka škola, druge organizacije i pojedinci. Odluke o dodeli nagrada donosi odgovarajući žiri (Komisija). Nagrađeni će nagradu primiti na konferenciji SAMKB “Dani korporativne bezbednosti 2023“.

Preuzmite PDF dokumenta:

Oglas-Konkursa

Formular-Prijava

Dodelom sertifikata prvoj generaciji polazanika završena je specijalistička obuka menadžera korporativne bezbednosti

9. jun 2023.

Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti (SAMKB) u saradnji sa Poslovnom akademijom PKS, realizovala je ovogodišnju prvu po redu specijalističku obuke iz oblasti korporativne bezbednosti. U prostorijama PKS, dana 08. juna 2023.godine održana je dodele sertifikata polaznicima koji su uspešno odslušali ceo program specijalističke obuke za menadžere korporativne bezbednosti.

Prof. dr Dragan Trivan, predsednik Srpske Asocijacije Menadžera Korporativne Bezbednosti (SAMKB) i ujedno predsedavajući ove godine Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope (SEECSA) pozdravio je prisutne i zahvalio se polaznicima prve generacije specijalističke obuke za menadžere korporativne bezbednosti, što su bili ti prvi koji su pohađali kompletan program specijalističke obuke, koji se sastojao iz 8 modula.

Prema rečima prof. Trivana pored stručnog znanja koje su dobili učesnici obuke kroz sve ove module koje su pohađali, jedan od najvećih benefita ovog kursa je da su se polaznici međusobno bolje upoznali i imali priliku da se povežu, što im može biti od velikog značaja u daljem svom profesionalnom radu.

Želimo da istaknemo i da je kompletan program obuke pokazao veliko interesovanje stručne javnosti prema ovogodišnjem programu specijalističke obuke za menadžere korporativne bezbednosti i isti je uspešno realizovan, okupivši 23 polaznika iz najvećih srpskih poslovnih sistema.

SAMKB će kao jedan od osnivača Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti JIE (SEECSA) nastaviti realizaciju pomenute specialističke obuke na jesen, kada će sa obukom započeti druga generacija polazanika.

Ovo je ujedno i prilika da pozovemo sve zainteresovane buduće kandidate da se na vreme prijave preko Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti (SAMKB) za pomenutu obuku, koju planiramo da započnemo tokom oktobra meseca ove godine.

Po uručenju sertifikata, polaznici specijalitičke obuke zajedničko druženje su nastavili uz prigodno posluženje, gde su razmenili svoja iskustava nedavno završenom obukom.

Održana Prva Skupština Asocijacije Menadžera Bezbednosti Crne Gore

29. maj 2023.

Državna podrška i saradnja sa udruženjem AMBCG

U subotu, 27.5.2023. godine u Podgorici je održana redovna Skupštine Asocijacije menadžera bezbednosti Crne Gore, koju je otvorio ministar unutrašnjih poslova CG Filip Adžić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava policije i Ministarstvo odbrane Crne Gore dali su punu podršku osnivanju Asocijacije menadžera bezbednosti Crne Gore od koje očekuju proaktivnu saradnju prvenstveno u oblasti sajber bezbjednosti i zaštite kritične infrastrukture.

Kroz zajednički i proaktivni rad u narednom periodu MUP CG će dati punu podršku struci menadžerima bezbednosti i afirmisati rad Asocijacije menadžera bezbednosti Crne Gore jer prepoznajemo prostor za saradnju u sferama sajber bezbednosti i zaštiti kritične infrastrukture, istakao je ministar unutrašnjih poslova CG, Filip Adžić.

Članovi crnogorskog udruženja AMBCG su profesionalci koji se bave bezbednosnim poslovima u MUP-u, Agenciji za nacionalnu bezbednost, Policijskoj akademiji, Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, Upravi pomorske sigurnosti i gazdovanja lukama, Lučkoj kapetaniji, u bankarskom sektoru, hotelskim grupacijama, zaštitarskim kompanijama, Luci Bar, Elektroprivredi Crne Gore, Pošti Crne Gore i Aerodromima Crne Gore.

Učešće predsednika SEECSA i SAMKB na prvoj Skupštini AMBCG

Na skupu je govorio i predsednik SAMKB, ujedno ovogodišnji predsedavajući Asocijacije za korporativnu bezbednost Jugoistočne Evrope, prof. Dragan Trivan koji je istakao da će vreme pokazati u kojoj su meri naše društvo, poslovni sistemi i posebno sektor bezbednosti spremni da odgovore na izazove i pretnje u novoj realnosti.

Prema rečima prof Trivana ono što je izvesno je da se moramo naoružati znanjem, da struka mora da bude prepoznata i uvažena i što je možda od najveće važnosti – da moramo biti jedinstveni na svim nivoima, moramo se organizovati i sarađivati je poruka predsednika SEECSA učesnicima navedenog skupa.

Nakon svečanog dela, održana je pomenuta prva sednica crnogorske asocijacije menadžera bezbednosti CG, koju je vodio predsednik Skupštine, Mladen Bulatović.

Završeni "Dani Korporativne Bezbednosti 2023" u Kranju

25. maj 2023.

Predstavnici SAMKB  učestvovali na 14. međunarodnoj konferenciji menadžera bezbednosti Slovenije

U Brdu kod Kranja u periodu od 22. – 23. maja održana je 14.Međunarodna stručna konferencija ’’Days of Corporate Security’’ u organizaciji Instituta za korporativne bezbednosne studije iz Ljubljane i Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope SEECSA. Kao deo ove Konferencije održana je i tradicionalna dodela nagrada u oblasti bezbednosti za 2022. ’’Slovenian Grand Security Award’’.

Konferencija je okupila više od 200 slovenačkih i stranih stručnjaka iz oblasti upravljanja procesima korporativne bezbednosti u organizacijama, top menadžera u oblasti kritične infrastrukture, menadžera bezbednosti, menadžera informacione bezbednosti, menadžera zaštite podataka, upravljačkih struktura u preduzećima i organizacijama javne uprave i druge javne stručnjake za bezbednost, koji su imali priliku da nakon dužeg vremena, da se susretnu i razmene iskustva i dobre prakse iz ove stručne oblasti.

Ispred Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti učešće na Konferecniji su uzeli predstavnici rukovodstva SAMKB, koju je predvodio prof. dr Dragan Trivan, Dejan Pavlović, predsednik IO Asocijacije, Vladimir Vuksanović, sekretar Asocijacije, kao i članovi SAMKB i ovo je ujedno bila prilika da se ponovo vidimo sa kolegama iz Slovenije, i da uspostavimo nove kontakte i razmenimo nova iskustva sa kolegama iz Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Slovenije.

 

 

Pet godina saradnje u SEECSA

U uvodnom delu Konferencije obraćajući se prisutnima, prof.dr. Dragan Trivan predsedavajući Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Europe (SEECSA), čestitao je slovenačkim menadžerima korporativne bezbednosti 14.Konferenciju uz pohvale za kontinuitet trajanja i dosadašnji rad ove partnerske organizacije.

“Za ovih 5 godina koliko postoji SEECSA pokazali smo izuzetno jedinstvo naših asocijacija koje se prvenstveno ogledalo kroz organizaciju velikog broja stručnih konferencija organizovanih u svim zemljama članica regionalne asocijacije”, istakao je Trivan.

Prof. Trivan je napomenuo i važnost sprovođenja sertificiranja menadžera korporativne bezbednosti, a koje je Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti započela od ove godine okupljajući 23 polaznika iz najvećih srpskih poslovnih sistema.

Nakon pozdravnih reči organizovano je svečano potpisivanje Memoranduma o pristupanju Crnogorske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti u SEECS-u, sa ciljem još jačeg povezivanja menažera bezbednosti ovog regiona.

Želimo da istaknamo i spomenemo stručno izlaganje g-dina Dejana Pavlovića, predsednika IO SAMKB okupljenim učesnicima Konfrencije na temu: Introduction of new technologies in ensuring the corporate security of the Serbhian Oil Industry (NIS) kroz koju je sagledao i predstaviju funkciju službe Korporativne zaštite NIS-a.

U Maju 14. međunarodna konferencija menadžera bezbednosti Slovenije

24. apr 2023.

Dani korporativne bezbednosti na Brdu Kod Kranja

Obaveštavamo uvažene članove SAMKB da će se u organizaciji Instituta za korporativne varnostne študije iz Ljubljane od 22-23. maja 2023. godine organizovati 14. međunarodna konferencija Days of Corporate Security. Tokom konferencije obaviće se i tradicionalna dodela nagrada u oblasti bezbednosti Slovenian Grand Security Award za 2022.

14. Konferencija će okupiti više od 200 slovenačkih i stranih stručnjaka iz oblasti upravljanja procesima korporativne bezbednosti u organizacijama, top menadžera u oblasti kritične infrastrukture, menadžera bezbednosti, menadžera informacione bezbednosti, menadžera zaštite podataka, upravljačkih struktura u preduzećima i organizacijama javne uprave i druge javne stručnjake za bezbednost gde će učesnici imati priliku da uspostave nove kontakte i razmene iskustva iz ovih stručnih oblasti.

40% popusta za članove iz Srbije

Za članove Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti, naše kolege iz partnerske Asocijacije ICS iz Ljubljane ove su godine odobrili značajan popust od 40% na kotizaciju za prijavu na konferenciju do 5. maja 2023, koja uključuje: (konferencijski materijali; magazin »Korporativna varnost« (32. izdanje) i ručak (tokom prvog i drugog dana Konferencije).

Ako se prijavite od 5. do 21. maja 2023. odobren je popust od 20% na kotizaciju za  skup. Manifestacija će se održati u prijatnom ambijentu Kongresnog centra Brdo Pri Kranju, Predoslje 39, 4000 Kranj.

PRILOG >> preuzmite pozivnicu organizatora
KONTAKT organizatora skupa >>
Institut za korporativne varnostne študije – ICS Ljubljana 
+38631 312819, +38631 358502
info@ics-institut.si

Završen 6. modul specijalističke obuke menadžera korporativne bezbednosti

22. apr 2023.

Poslovno obaveštajno delovanje

U organizaciji SAMKB i saradnji sa Poslovnom akademijom PKS, 21.04.2023 je održan šesti Modul specijalističke edukacije menadžera za korporativnu bezbednost. Predavanje je održao prof. dr Dragan Trivan (Srbija) predstavljanjem atraktivne teme o poslovno-obaveštajnom delovanju, koja je obuhvatila oblasti: nastanak i razvoj Business Intelligence (BI); osnovni pojmovi BI; rat za informacije; obaveštajne informacije; poslovno odlučivanje; uvođenje BI u kompaniji; faze BI i Business counterintelligence.

Više od 23 polaznika iz najvećih srpskih poslovnih sistema je potvrdilo veliko interesovanje stručne javnosti prema održanom 6. Modulu i uopšte našem ovogodišnjem programu specijalističke obuke menadžera korporativne bezbednosti. Dragan Trivan je redovni profesor Univerziteta, autor više priručnika, udžbenika i monografija u oblasti korporativne bezbednosti, detektivske delatnosti i privatnog obezbeđenja, objavlјenih u zemlјi i inostranstvu. Učestvovao je u izradi više zakona i standarda u oblasti bezbednosti. Profesor Trivan je predsednik naše Srpske Asocijacije Menadžera Korporativne Bezbednosti a trenutno kao predstavnik Srbije predvodi i Asocijaciju menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope (SEECSA).

Ovogodišnji ciklus obuke se bliži kraju a sledeći modul (7. po redu) pod nazivom ‘’Leadership i coaching u korporativnoj bezbednosti’’ zakazan je za 12. 05.2023.

Crna Gora uskoro članica SEECSA

17. apr 2023.

U Herceg Novom je održan sastanak Dragana Radulovića kao domaćina (AMBCG) i gosta Dragana Trivana (SAMKB) na kome se razgovaralo o pristupanju novo-osnovane asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Crne Gore, udruženju SEECSA za Jugoistočnu Evropu kome ove godine predsedava Srbija.

Radulović i Trivan su konstatovali da je u regionu tek u začetku integralan pristup svih bezbednosnih funkcija na jednom mestu, što je već poznat trend u zemljama članicama Evropske Unije. Perspektiva organizacije SEECSA je odlična i od značaja za Crnu Goru, naročito na polju stalne edukacije menadžera korporativne bezbednosti, razmene iskustava o trendu kriminala i bezbednosti IT – saopštava AMBCG.

Upravljanje devijantnim ponašanjem na radnom mestu i interne korporativne istrage

08. apr 2023.

5. modul specijalističke obuke za menadžere korporativne bezbednosti

Za tematiku ovog modula poverenje smo ukazali predavaču prof. dr Ireni Cajner Mraović iz Hrvatske koja je prethodno radila u MUP-u Republike Hrvatske a sada je vanredni profesor Sveučilišta u Zagrebu. Gospođa Cajner Mraović poseduje veliko praktično i teorijsko iskustvo a kao saradnik u organizaciji Hrvatske Udruge Menadžera Sigurnosti radi kao predavač na identičnom modulu iz ove obuke.

Uz teoretske osnove, Modul je obilovao praktičnim primerima a polaznici su dobili vredne alate koji se mogu primeniti u daljem praktičnom radu u kompanijama, gde obavljaju funkciju menadžera bezbednosti. Sledeći modul obuke (6. po redu) je zakazan za 21.04.2023 pod  naslovom „Poslovno-Obaveštajna Delatnost“.

Crna Gora dobila svoje udruženje AMBCG

07. apr 2023.

01.04.2023 u Podgorici je osnovana Asocijacija Menadžera Bezbjednosti Crne Gore, kao strukovno udruženje eksperata i menadžera bezbjednosti, po ugledu na neke susedne i zemlje članice EU.

Članovi udruženja su stručni pojedinci zaposleni na organizaciji bezbednosti u privatnom i javnom sektoru koji potiču iz MUP-a Crne Gore, Lučke kapetanije, Agencije za vazduhoplovstvo, Aerodroma CG, Elektroprivrede CG, Bankarskog sektora, Hotelskih grupacija,  Luke Bar …

Dragan Radulović (Aerodromi CG) je izabran za predsednika asocijacije kao i Upravni i Nadzorni odbori ovog udruženja. Na sledećem zasedanju očekujemo konstituisanje Skupštine AMBCG kao vrhovnog organa uprave.

U ime kolega iz srpske asocijacije SAMKB, pozdravno pismo za AMBCG uputio je prof. dr Dragan Trivan, u kome se uz čestitke i pozdrave, kolege iz Crne Gore pozivaju na saradnju i učešće u regionalnoj SEECSA kojom trenutno predsedava Srbija.

4. modul kompletiran, tema: Krizni Menadžment

25. mar 2023.

50% specijalističke obuke za menadžere korporativne bezbednosti

Tematika 4. modula je privukla pažnju stručne javnosti jer su pored polaznika celog programa obuke, izlaganje pratile i kolege posebno opredeljene samo za modul o Kriznom Menadžmentu. Predavanje je održao prof. dr Želimir Kešetović, redovni profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu i vodeći stručnjak u Srbiji i regionu u oblasti kriznog menadžmenta.

Upravljačke funkcije menadžera korporativne bezbednosti

12. mar 2023.

Uspešno realizovan i 3. modul obuke

Srpska Asocijacija Menadžera Korporativne Bezbednosti (SAMKB) u saradnji sa Poslovnom akademijom PKS, dana 10. marta 2023. godine realizovala je treći Modul u okviru specijalističke obuke menadžera korporativne bezbednosti.

Sa zadatkom unapređenja stručnog, privrednog i društvenog statusa bezbednosne struke i menadžera korporativne bezbednosti, polaznicima se nudi vrhunska edukacija u okviru osam ključnih područja korporativne bezbednosti.

Želimo da istaknemo i da je i za ovaj treći modul pod nazivom Upravljačke funkcije menadžera korporativne bezbednosti pokazano veliko interesovanje stručne javnosti prema ovogodišnjem programu specijalističke obuke za menadžere korporativne bezbednosti i isti je uspešno realizovan, okupivši preko 24 polaznika iz najvećih srpskih poslovnih sistema.

Sadržaj rada menadžera korporativne bezbednosti

Predavač trećeg Modula bio je prof. dr Dane Subašić, redovni profesor na Kriminalističko-Policijskom univerzitetu u Republici Srbji i nastavnik na predmetima: Organizacija i poslovi policije; Teorija rizika; Menadžment u policiji; Upravlјanje bezbednosnim organizacionim sistemima i dr.

Neke od tema koje su bile obrađene kroz ovaj treći od planiranih osam modula, obuhvatio je sledeće tema: planiranje kao sadržaj rada menadžera korporativne bezbednosti; organizovanje kao sadržaj rada menadžera korporativne bezbednosti; vođenje i kontrola kao sadržaj rada menadžera korporativne bezbednosti.

U narednom periodu sve do kraja maja, polaznike očekuje još 5 modula na kojima će zajedno sa predavačima, iskusnim stručnjacima iz zemlјe i regiona, proći preostale teme koje pokrivaju područje rada zaposlenih u oblasti korporativne bezbednosti.

Regionalna saradnja: Republika Severna Makedonija

06. mar 2023.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti i ujedno ove godine predsedavjući Asocijacije za korporativnu bezbednost Jugoistočne Evrope, prof.dr Dragan Trivan, dana 01.03.2023 učestvovao je na sednici Skupštine makedonske asocijacije za korporativnu bezbednost, gde je dao naznake i predloge za dalji rad i aktivnosti ove asocijacije u sklopu Asocijacije za korporativnu sigurnost Jugoistočne Evrope.

Istog dana, kao poseban gost, obratio se na promociji članice makedonske asocijacije, kompanije ‘’Premium Safety Solution’’ u Skoplјu – prve kompanije na makedonskom tržištu koja nudi savremen integralni koncept za sva bezbednosna rešenja na jednom mestu. Promocija je izazvala veliko interesovanje, skupu je prisustvovalo više od 220 posetilaca, članova Asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Severne Makedonije, predstavnika Ministarstva za rad i socijalnu politiku Makedonije, Direkcije za zaštitu i spašavanje, predstavnici univerziteta, poslovne zajednice i medija.

Prof. Trivan u obraćanju je naveo da integralni pristup svih bezbednosnih funkcija na jednom mestu predstavlja trend koji je već prisutan u razvijenim zemljama Evropske Unije, dok je na našim prostorima to još uvek u razvoju. Prisutne je pozdravio u ime kolega iz srpske asocijacije i prezentovao aktivnosti Asocijacije menadžera KB jugoistočne Evrope.

U prilogu je izjava koju je ovom prilikom Trivan dao za makedonske medije  Sloboden Pečat  ,  Vo Centar

Uručena godišnja nagrada SAMKB za najbolju knjigu iz oblasti korporativne bezbednosti za 2019/2020 godinu prof.dr Zoranu Kekoviću

28. feb 2023.

Imajuću u vidu ranije nastalu Covid pandemiju kao i da u tom periodu strukovna Asocijacija menadžera korporativne bezbednosti nije bila u prilici da održi svoju 7.Međunarodnu stručnu konferenciju ‘’Dani korporativne bezbednosti u Srbiji 2020’’, današnji drugi model bila je dobra prilika da predsednik SAMKB prof.dr Dragan Trivan uruči godišnju nagradu SAMKB jednom od autora nagrađene knjige prof.Kekoviću.

Naime tokom 2020.godine trebalo je da se održi 7.Međunarodna stručna konferencija SAMKB na kojoj je bilo planirano da se tokom Konferencije dodele i tradicionalne godišnje nagrade SAMKB za 2018/2019.godinu u sledećim kategorijama: najbolja kompanija, najbolji menadžer korporativne bezbednosti, najbolja knjiga u oblasti korporativne bezbednosti.

Za tu priliku stručni žiri Asocijacije doneo je odluku da se godišnja nagrada za najbolju knjigu iz oblasti korporativne bezbednosti u 2019/2020. godini, ide Centru za analizu rizika i upravljanje krizama (CARUK-) “Kriza KOVID-19: od menadžerske teorije do prakse’’ – koju je priredio prof.dr Zoran Keković.

Knjiga „Kriza KOVID-19: od menadžerske teorije do prakse“ omogućava sveobuhvatan prikaz iskustva iz nastave i najbolje domaće i svetske literature u ovoj oblasti. Ona predstavlja značajan doprinos utemeljenju oblasti korporativne bezbednosti u postojećim studijskim programima bezbednosti u Republici Srbiji.

Navedena stručna literatura će, pre svega pomoći studentima, budućim menadžerima bezbednosti, da dobiju zaokružena znanja potrebna za donošenje odgovrajućih odluka sa ciljem da se eleminiše ili smanji mogućnost nastanka rizika i pretnji.

Održan 2. modul specijalističke obuke menadžera korporativne bezbednosti

25. feb 2023.

Srpska Asocijacija Menadžera Korporativne Bezbednosti (SAMKB) zajedno sa Poslovnom akademijom PKS, dana 24. februara 2023.godine realizovala je drugi Modul u okviru specijalističke obuke menadžera korporativne bezbednosti. Sa zadatkom unapređenja stručnog, privrednog i društvenog statusa bezbednosne struke i menadžera korporativne bezbednosti, polaznicima se nudi vrhunska edukacija u okviru osam ključnih područja korporativne bezbednosti.

Možemo istaći i da je i ovaj drugi modul pod nazivom ‘’Analiza i upravljanje rizicima’’pokazao veliko interesovanje stručne javnosti prema programu specijalističke obuke za menadžere korporativne bezbednosti i isti je uspešno je realizovan, okupivši preko 24 polaznika iz najvećih srpskih poslovnih sistema.

Analiza i upravljanje rizicima

Predavač drugog Modula bio je prof. dr Zoran Keković, osnivač i predsednik UO CARUK-a. Prof. Keković je redovni professor Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu i nastavnik na predmetima: Sistemi bezbednosti i Korporativna bezbednost.

Neke od tema koje su bila obrađene kroz ovaj drugi modul od planiranih osam obuhvatio je sledeće tema: Upravlјanje rizikom: koncept i pojam; Propisi i međunarodni standardi za upravlјanje rizikom; Proces upravlјanja rizikom; Procena rizika: metodologija procene rizika; Klјučne tehnike za procenu rizika I sistemski pristup i praksa u procesu upravlјanja rizicima.

U narednom periodu sve do kraja maja, polaznike očekuje još šest modula na kojima će zajedno sa predavačima, iskusnim stručnjacima iz zemlјe i regiona, proći sve teme koje pokrivaju područje rada zaposlenih u oblasti korporativne bezbednosti.

Počela specijalistička obuka menadžera korporativne bezbednosti

11. feb 2023.

Predavanja za specijalističku obuku podeljena u 8 modula

Srpska Asocijacija Menadžera Korporativne Bezbednosti (SAMKB) zajedno sa Poslovnom akademijom PKS, započela je dugo najavljivan sveobuhvatni program stručnog usavršavanja za sve profesionalce koji žele da steknu aktuelna znanja i unaprede veštine upravljanja korporativnom bezbednošću korišćenjem analitičkih podataka i predviđanja trendova.

Sa zadatkom unapređenja stručnog, privrednog i društvenog statusa bezbednosne struke i menadžera korporativne bezbednosti, polaznicima se nudi edukacija u okviru osam ključnih područja korporativne bezbednosti.

Ponosno ističemo da je 10. Februara 2023.godine uz veliko interesovanje stručne javnosti prema programu specijalističke obuke za menadžere korporativne bezbednosti uspešno realizovan prvi Modul pod nazivom ‘’Arhitektura korporativne bezbednosti’’, koji je okupio 23 polaznika iz najvećih srpskih poslovnih sistema.

SAMKB-Nova

Održan prvi modul – Arhitektura korporativne bezbednosti

Predavač prvog Modula bila je naš gost iz inostranstva doc. dr Darija Ivandić Vidović, članica uprave Infodom doo Zagreb i potpredsednica International Project management Association Hrvatska.

Neke od tema koje su bila obrađene kroz ovaj prvi modul od planiranih osam  obuhvatio je sledeće tema: procena zrelosti KB organizacije; Strategija preduzeća; Izrada strategije korporativne bezbednosti;  Upravlјanje poslovnim procesima korporativne bezbednosti; Uspostavlјanje i pozicioniranje korporativne bezbednosti; Klјučna načela za uspostavlјanje efikasne korporativne bezbednosti I prednosti KB/procena zrelosti KB organizacije su teme sa kojima su se  upoznali učesnici tokom prvog modula.

Ovo je istorijski momentat organizovanja prve ovakve obuke u Republici Srbiji i sigurni smo da će i preostali moduli , kao i celokupna edukacija naići na veliko interesovanje stručne javnosti i da ćemo kao strukovna Asocijacija menadžera korporativne bezbednosti u Republici Srbiji na pravi način približiti značaj I funkciju korporativne bezbednosti u privrednim društvima bilo privatnog ili javnog sektora.

SAMKB tokom 2023. predsedava SEECSA

10. jan 2023.

SAMKB preuzela predsedavnjem Asocijacijom menažera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope

Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti (SAMKB), u Skopju je u utorak, 27.decembra 2022.godine i službeno preuzela jednogodišnje predsedavanje Asocijacijom menadžera korporativne bezbednosti Jugoistočne Evrope (SEECSA).

secsa+E-

Navedena regionalna Asocijacija osnovana je početkom decembra 2018. godine u Zagrebu, čiji su osnovači bili nacionalne asocijacije menadžera korporativne bezbednosti Slovenije, Hrvatske, Srbije i Severne Makedonije. Svake godine regionalnom asocijacijom po unapred dogovorenom ključu predsedava druga država, ove godine je nakon Severne Makedonije, Slovenije i Hrvatske red ponovo došao i na Srbiju – koja je, podsetićemo, i prva predsedavala u godini osnivanja SEECSA. Sa pozicije presedavajućeg smatramo da je perspektiva Southeast Europe Corporate Security Association odlična, pogotovo u području profesionalnog usavršavanja menadžera korporativne bezbednosti, kao i razmena iskustva i informacija o trendovima kriminala, tehnologijama i alatima borbe protiv kriminala, kao i sajber bezbednosti te organizacije specijalističkih edukacija i međunarodnih konferencija.

Ovom prilikom Srpska asocijacija menadžera korporativne bezbednosti se zahvaljuje kolegi prof.dr Atanas Kozarevu, predsedniku Asocijacije menadžera bezbednosti Severne Makedonije na svim aktivnostima i izuzetnom predsedavanjem regionalnom Asocijacijom u prethodnoj godini i želim mu uspeh u daljem radu AKB Severne Makedonije.

Scroll to Top